kustlijn coast line

Hoe lossen we het woningtekort in Nederland op.

 

En zo lossen we dat op, het tekort aan woningen.  

Laat me weten waar ik mis zit. mike@mikewerkhoven.nl

 

KAPITAAL.

Allereerst is er geld nodig, vervolgens grond en dan bouwers. De bewoners, huurders en toekomstige kopers staan nu in rijen te wachten en te wachten..

 

Geld komt uit de nu goed gevulde pensioenpot, die is nu ruim 1400 miljard euro. Een half miljoen huizen zou nu zo`n 75 miljard investering kosten . De pensioenfondsen vangen een vaste rente op hun investering via huren en na dertig jaar ontvangt deze pensioenfondsen, door verkoop van de woningen, meer terug dan dat ze in eerste instantie hadden geïnvesteerd, want huizenprijzen stijgen en stijgen. Zeker als je de bouw slim, creatief esthetisch en financieel gecontroleerd inzet, daarmee zijn de pensioenen van de toekomst ook gegarandeerd, probleemoplossend, sociaal solidair en een goede belegging dus. Hoe werkt dat?

 

Stel dat de bouw van het gemiddelde woonhuis 150 duizend euro kost. De huizen variëren van 3 tot 6 kamerwoningen: appartementen, rijtjeshuizen en 2 onder een kap woningen. Appartement gebouwen niet meer dan 3 woonlagen. Daken worden energie verschaffers, zonnepanelen.

Het gemiddelde bedrag 150 duizend € is heel goed haalbaar, zeker als je alle grondspeculatie per wet verbied en wettelijk reguleert, hier komt dus een sociaal en betrokken overheid bij kijken. VVD en D66, bedenk dat goedkoper wonen, daarmee een beter gesitueerde bevolking gelukkiger is en de samenleving prettiger maakt, er meer geld in de dagelijkse reële economie rondgaat, daardoor meer belasting en bovendien goed voor het MKB.

Som 1.  150 duizend € x 5 honderdduizend woningen  =  75 miljard €

Som 2.   5% rente per jaar van 75 miljard =  3,75 miljard huurgelden. (Start, huren groeien in de loop der jaren, inflatie correctie. Rente percentage zal dus groeien in de loop der jaren.)

Som 3.   3,75 miljard gedeeld door 500 duizend huishoudens = 7500 euro huur p/j, is 625 € p/m. Hier bij rekening houdend dat er duurdere woningen en goedkopere woningen zijn.

 

De woningen zouden na 30 jaar in de verkoop kunnen gaan waar tussenhandel zou moeten worden uitgesloten (sorry VVD), daarmee zouden de huurhuizen koophuizen worden. Kopers zouden dan voor een redelijk bedrag het huis kunnen kopen, met vinger in de lucht gemiddeld 300 duizend € .

Het gebeurt natuurlijk niet dat alle huizen worden verkocht, maar stel als alle woningen verkocht zouden worden, krijg je;

Som 4.  500 duizend woningen x 300 duizend €  =  150 miljard € .

Daarmee zouden de deelnemende pensioenfondsen hun oorspronkelijke investering in 1 klap verdubbelen en ze ontvingen al 30 jaar huur, die netjes 1 juli elk jaar inflatie gecorrigeerd is geworden.

Zelfs als deze correctie niet plaats zou vinden dan wordt er nog;

Som 5. 30 jaarx 12 maanden x 650 € huur=  234 duizend €  per huis betaald. Dat is meer dan anderhalf keer de bouwwaarden. Als niet alle huizen worden verkocht is dat ook gunstig, er blijven dan betaalbare huurwoningen op de markt en de pensioenfondsen blijven huur ontvangen.

 

Dit alles zou de woonproblematiek in Nederland voor een belangrijk deel oplossen, de pensioenfondsen een gegarandeerd percentage opleveren  waarmee misschien de pensioenindexering weer hersteld zou kunnen worden, jippie!  J.

Ook wordt er in de toekomst het pensioen voor de huidige pensioenbetaler gegarandeerd met deze gunstige, ethische en stabiele belegging.

Doordat er weer ruimte komt op de huurmarkt van betaalbare en goede woningen neemt de koopdruk af, zullen huizenprijzen voor langere tijd stabiliseren.

Doorstroom op de huurmarkt krijgt een natuurlijker verloop en is de huidige toch al niet werkende overheidsmanipulatie, extra strafhuurverhogingen van Stef Blok en Kajsa Ollongren niet nodig. Ook de exorbitante huurprijzen van huidige woningen zullen normaliseren door het concurrerende aanbod.

Enige regulering zou mogelijk zijn door huur van de woning afhankelijk te laten zijn van netto inkomen van huurder, b.v. maximaal 33% van het netto inkomen. De huurhoogte zit dan meer bij de bewoner dan de huurwoning zoals nu het geval is. Huurprijzen zakken nu niet als de huurder minder geld gaat verdienen, de woning is permanent duurder geworden.

En de praktijk is, dat als nu een huurder een woning verlaat, het pand niet meer beschikbaar komt voor een huurder met lager inkomen. Het pand wordt dan stomweg naar de vrije sector gepromoveerd, met een nog hogere huur dan voorheen of het pand wordt verkocht. Door de schaarste in de woningmarkt is dit nu de praktijk, graaien ligt dan voor de hand. Zo verliezen we meer en meer betaalbare huurwoningen. Negen jaar VVD beleid, gaat je niet in de kouwe kleren zitten.

Het wordt tijd dat VVD en D66 iets terug gaan doen voor inwoners, mensen in Nederland.

En nogmaals, er komt ook weer meer geld beschikbaar om uit te geven aan slager, bakker, groenteboer en zo voort, meer geld voor de reële economie, btw belastingen. Dat is toch weer wel interessant VVD, toch?

 

GROND

Dan de bouwgrond. Als ik in de trein of auto zit en vanuit Utrecht richting Amsterdam, Zwolle, Nijmegen, Den Bosch of Den Haag rij, zie ik heel veel weiland, het groene hart. Het moet toch mogelijk zijn met slimme, energie neutrale bouw, park, groenvlaktes, gevarieerde woningen met tuingebied, bomen, vijvers, sloten, een mooie landschappelijke indeling woongebied te creëren. Misschien zouden er zelfs ook nog kleinschalige biologische boeren bedrijfjes tussen kunnen worden opgenomen, zien waar je vlees en groentes  vandaan komt, eerlijk, verhelderend en meer respectvol. In het kader van nieuwe collectieve verbanden kleine, locale, coöperatieve supermarktjes, eerlijke prijzen voor een gezond product.

De gemeenschap optimistisch, betrokken en inzichtelijk. Sociale variaties in woongemeenschap: intercultureel, leeftijd, gezinssamenstelling, religie, sexuele geaardheid, welstand, woon en publieke/sport locaties.

De infrastructuur modern met informele ogende wegen meanderend door de wijken, pleintjes, stilte gebieden, autoluwe zones en plekken voor ontmoeting, wat mij betreft zelfs groene hondenpoepstroken met veel narcissen en krokussen J

Dit zou toch fantastisch zijn, iedereen betaalbaar, verantwoord en riant wonen, zie jij verliezers?

Wel moet de politiek dit in handen nemen, in degelijk overleg met betrokken bewoners van zo`n locatie.

 

ARBEID

Tja en dan, wie gaat het bouwen, hoe controleer en beheers je de geldstromen, dieven en kapers op de kunst, vriendjespolitiek, achterklap, corruptie en winstbejag. Naast het probleem dat je genoeg vakkundige bouwers moet weten te vinden, zal je ook zorg moeten dragen voor mensen die het hele traject controleren, mensen met inzicht, betrouwbaar en integer. Dat is een klus waar ik niet direct een oplossing voor zie. Wel zie ik een kans voor veel jonge mensen, die denken dat ze niet in de Nederlandse maatschappij thuishoren om welke reden dan ook, aan de slag te kunnen gaan. Hup LBO, MBO en HBO aan de slag, vakmensen hebben we nodig, goed inkomen en mooie carrière kansen. Huizen moeten niet alleen worden gebouwd maar ook worden onderhouden. Geen foute toekomst toch, nu even wel VVD, handen uit de mouwen.

 

Idealistisch artikeltje? Ja, klopt, maar onrealistisch? Laat het me weten hier op facebook of op mike@mikewerkhoven.nl

Ook pracht idee, hoe het boerenlandschap beter kan worden ingezet, zonder dat het wordt uitgeput. Nederlands landschap voor de Nederlander. Kleinschalig boerenbedrijven. Lokale cooperatieve supermarktjes. Betrekken van de bewoners in het boeren landschappelijke productieproces als  mede-eigennaren.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/ons-landbouwsysteem-is-failliet-maar-ideeen-genoeg-over-hoe-het-anders-kan-~b022be14/

 

Tot nu toe heeft 1 pensioenfonds gereageerd, het ABP,  i.v.m. privacy heb ik de naam van de ondertekenaar weggelaten

 

Geachte heer Werkhoven, Hartelijk dank voor uw e-mail van 26 juni 2018. Hierin geeft u een voorstel voor ABP om te investeren in woningbouw. Graag reageer ik hierop. ABP belegt in huurwoningen ABP heeft in 2017 via Vesteda ruim 41 miljoen euro extra belegd in huurwoningen. Vesteda zal dit geld de komende jaren gebruiken voor een uitbereiding van zijn woningen in het zogenoemde midden-huursegment. Vooral in de grote steden is een fors tekort aan dit type woningen, waardoor er onvoldoende doorstroming is op de woningmarkt. Mensen blijven te lang in huurwoningen uit het lagere segment zitten waardoor ook de wachttijden hiervoor flink zijn opgelopen. Vesteda behoort tot de grootste beleggingen van ABP. Eind 2016 had ABP hierin voor ongeveer 1,34 miljard euro belegd. Op dit moment beheert Vesteda al ongeveer 23.000 huurwoningen, vooral in de Randstad en in Brabant. Tot slot Ik wil u danken voor de genomen moeite uw voorstel aan ons kenbaar te maken. Dit geeft ons bovendien inzicht in de denkwijze van onze deelnemers. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Met vriendelijke groet,

Dit is een alinea. Klik hier om eigen tekst toe te voegen en te bewerken. Hier kun je jouw bezoekers je verhaal en bijzonderheden over jezelf vertellen.